TV DUGA Požarevac

Poslovanje PD "TE - KO Kostolac" usklađeno sa zahtevima međunarodnih standarda ISO 9001 i ISO 14001

Pažnja, otvara u novom prozoru. PDFŠtampaEl. pošta

VESTI - LOKALNE VESTI

TE-KO

Privredno društvo „Termoelektrane i kopovi Kostolac“ uskladilo je svoje poslovanje sa zahtevima međunarodnih standarda ISO 9001 i ISO 14001. Dobijanje sertifikata ISO 14001 još jedna je potvrda da PD „TE – KO Kostolac“, kao društveno odgovorna kompanija, čini velike napore u zaštiti životne sredine.

- Sertifikat za sistem menadžmenta kvalitetom (QMS) prema zahtevima standarda ISO 9001:2000 dobijen je 2006. godine za proizvodnju električne energije, a 2007. godine za proizvodnju uglja, od strane međunarodno priznatog sertifikacionog tela SGS iz Švajcarske. Time je PD postalo prva firma u Srbiji koja je dobila sertifikat QMS za proizvodnju uglja. Resertifikacija je izvršena 2009. godine prema zahtevima standarda ISO 9001:2008, a u novembru 2010. uspešno je izvršena nadzorna provera ovog sistema, podsetila nas je Slađana Marković, rukovodilac Sektora za IMS.

- Od 30. do 31. maja ove godine, pet proveravača SGS-a izvršili su sertifikacionu proveru EMS prema zahtevima standarda ISO 14001:2004 u svim delovima Privrednog društva. Izveštaj je bio pozitivan i Privredno društvo je dobilo sertifikat za sistem menadžmenta životnom sredinom. Dobijanjem sertifikata za sistem menadžmenta kvalitetom (QMS) i za sistem menadžmenta životnom sredinom (EMS), u PD „TE – KO Kostolac“ su oba sistema integrisana u integrisani sistem menadžmenta (IMS), čime je učinjen značajan napredak u uređenju celokupnog poslovanja kompanije. Njime se pre svega olakšava upravljanje i rukovođenje, uspostavlja efikasnija kontrola procesa, povećava iskorišćenost resursa, smanjuju troškovi poslovanja, ostvaruju veće uštede u potrošnji energije i materijala, unapređuje nivo zaštite životne sredine. Dok se standard ISO 9001 odnosi na upravljanje kvalitetom, standard ISO 14001 sadrži zahteve u vezi sa zaštitom životne sredine. Omogućava nam da steknemo uvid u to koji procesi u kompaniji ugrožavaju životnu sredinu i daje nam mogućnosti da tim procesima upravljamo na odgovarajući način, da upravljamo uticajima organizacije na životnu sredinu. Primena standarda ISO 14001 obezbeđuje, najpre, identifikaciju svih zakona iz oblasti zaštite životne sredine, praćenje promena ovih zakona, upravljanje otpadom i opasnim materijama, postupanje u slučaju ekološke nezgode, internu i eksternu komunikaciju, interne provere sistema, rekla nam je Slađana Marković.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
^ Vrh stranice